Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta na Praděd 2011

Po nevydařeném adrenalinovém víkendu jsme se rozhodli, že je třeba si spravit chuť a se slovy "co si člověk neudělá sám, to nemá" jsme se vydali na nejvyšší horu Moravy a to na Praděd.

Trasa

Projeli jsme Karlovou studánkou a zastavili u odbočky ze silnice na žlutomodrou turistickou značku. Auto jsme nechali u krajnice, protože parkoviště bylo plné k prasknutí a dopravní situace to v pohodě umožňovala. Se začátku se šlo po lesní udržované cestě kolem krásného horského potoka, který jsme častokrát přecházeli po dřevěných mostcích. Zhruba po kilometru a půl se modrá odděluje, ale my pokračovali po žluté i přes to, že nás cedule upozorňovaly, že se jedná o velmi náročnou turistickou cestu. Ano, tato cesta byla velice náročná, z části vedla výše zmiňovaným horským potokem, ale pohledy do nádherně divoké krajiny byly vskutku okouzlující. Dále po žluté nás čekaly i vodopády, také šplhání po skalách, kde každý metr znamenal možnost pořízení nádherné fotografie. Nad vodopády Bílé Opavy se opět žlutá značka s Modrou sešla, abychom se zhruba po kilometru a pul s modrou nadobro rozloučili a dále pokračovali pouze po žluté na Ovčárnu. Na Ovčárně jsme se občerstvili v místní restauraci a nabrali sílu na finální výstup na Praděd. Cesta z Ovčárny po červené značce na Praděd už vede po široké asfaltové cestě, která skýtá nádherné výhledy do širokého okolí. Především jsme si vychutnali výhled na elektrárnu Dlouhé stráně kam se také chystáme. Těsně před vrcholem jsme sešli z červené a pokračovali po zelené, která nás dovedla na finální vrchol. Vzhledem k tomu, že bylo pořádné teplo, jsme uvítali chlad vyhlídkové věže na kterou nás vyvezl rychlovýtah. Vystoupali jsme dalších 75m na vyhlídku, kde jsme dokonce spatřili Sněžku, na které jsme před týdnem byli. Z Pradědu jsme se vrátili zpátky na Ovčárnu, kde jsme chytli poslední autobus, který nás odvezl na parkoviště "sedlo Hvězda", odkud jsme šli pěšky do Karlovy studánky, kde jsme měli zaparkované auto.   

Rekapitulace

Karlova studánka - modrožlutá - žlutá -Nad vodopády Bílé Opavy - modrožlutá - Pod Ovčárnou - žlutá - Ovčárna - zelenočervená - rozcestí pod Pradědem - modrá - Praděd - modrá - rozcestí pod Pradědem - zelenočervená - Ovčárny - AUTOBUS - sedlo Hvězda - silnice Karlova studnky

Tip

  • velmi dobré vodotěsné boty
  • foťák
  • sváču a pití

hodnocení 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář