Jdi na obsah Jdi na menu
 


Program ve středověké krčmě a noc se snídaní ve středověkém hotelu 2011.

 Dnes jsme s Jirminkou konečně absolvovali námi dlouho očekávaný výlet do Dětenic. Slevový voucher na Megaslevy sliboval:

Prožijte každou neděli středověký večer na vlastní kůži s pohádkovou prohlídkou Dětenického zámku, kde Vás provede Šípková Růženka! Naprosto nevšední zážitek, na který budete ještě dlouho vzpomínat.

Čeká Vás večer plný překvapivých kousků, dobrého jídla a spousta zábavy!  Tanečnice na stolech, až 3 živé kapely za večer, pobaví vás kejklíři, šermíři, fakír (vystoupení s živým hadem) a žebráci. Součástí programu je i upalování čarodějnic!

Připravte se na šokující středověké prostředí a poněkud drsnou mluvu, středověk není současnost ...

Středověká krčma Dětenice

ochutnáte Dětenické černé a světlé pivo

posilníte se středověkými specialitami připravenými na otevřeném ohni

jí se rukama

pobaví Vás tanečnice na stolech, šermíři, žebráci, fakír, kejklíř...

obslouží Vás personál v dobových kostýmech

připravte se na šokující středověké prostředí a drsnou staročeskou mluvu

a to vše za cenu 1.290 Kč pro dvě osoby

 

Prohlídku zámku se Šípkovou Růženkou jsme bohužel propásli, protože jsme mysleli, že je až v pondělí, ale jak se říká - myslet znamená ……… vědět :-D. Proto jsme se hned po příjezdu šli ubytovat.

http://www.stredovekyhotel.cz/

Ubytování

 Po otevření  vstupních dveří jsme s úžasem zůstali stát, ocitli jsme se zhruba v 15. století a stačil nám k tomu pouze jeden krok. V rohu jakási pec s otevřeným ohněm všude sláma, kůže, prastaré obrazy a spoustu hořících svíček, které byly hlavním zdrojem světla. Z našeho němého úžasu nás vytrhla čarodějnice svým chraplavým hlasem mumlajíc „odkud táhneš sedláku, dej mi tvojí kartičku s obrázkem, ať si tě zapíšu “. Tím baba myslela občanku. Po úspěšném zapsání bez uhranutí nás děvečka odvedla do pokoje číslo 42, který byl až na úplném konci nekonečné chodby osvětlené pouze a jedině svíčkami. Být o něco mladší tak v současné chvíli strachy trousím bobky z nohavic. Po otevření dveří našeho pokoje, které připomínaly dveře od chlívku, jsme úžasem ani nedýchajíc procházeli náš pokoj. Vše mělo punc středověku: postel z masivu, svíčkové lucerny místo elektrických světel, péřové duchny, záchod, který vypadal jako suchý, místo sprchové hadice prostě konev, no nádhera, která nás poslala „dokolen“.  

 

Večerní program

http://www.krcmadetenice.cz/

Splnil vše, co bylo slíbeno, a opět překonal naše očekávání. Od devatenácti hodin bavili všechny naše smysly kejklíři, dobový muzikanti, tanečnice,piráti, mniši a spoustu dalších dobových postav, které nám zhruba do půl desáté nedali vydechnout a aktivně se zapojovali svým vystoupením do přihlížejících hostů. Kupříkladu jeden odrzlý opilý pirát chtěl koupit Jirminku, ale nedohodli jsme se na ceně, takže ji mám stále doma a já mám pořád hluboko do kapsy J Dokonce jsme byli svědky toho, jak zdejší mnich zachránil jednu dívku z publika ze spáru ďábla, který okupoval její tělo. Ano, bylo třeba trošku toho “mučení“, ale co je to ve srovnání s blahobytem na věčnosti J.

Jídlo pití na večerním programu

Při této nekončící zábavě jsem hojně využíval neomezeného množství zdejšího Dětěnického piva, které jsem s nadšením proléval svým hrdlem. Jirminka dávala přednost „černé močce“, jak zde byla šenkýřkami nazývána Coca Cola. K tomu všemu jsme si objednali z místního „Žrádelníku“ – Jirminka Prso staré čertice (krutí řízek na ledovém salátu s pálivou omáčkou a bramborou pečenou v alobalu s tvarohem, pecen chleba) cena cca 210 Kč. Má volba padla na Zámožného sedláka (papriková klobása, světlá klobása,uzený,vepřový řízek, pečená hruška, pečená kukuřice, pečená brambora v alobalu s tvarohem, švestková omáčka,tvarohová omáčka,pecen chleba) cena 297 Kč. Obě jídla byla naprosto vynikající a i přes vyšší cenu je rozhodně doporučujeme. Jistě vás zajímá, jestli jsme to snědli? Ano chvilku to trvalo, ale vše jsme nasoukali do našich těl a dokonce si Jirminka na závěr poručila domácí závin se šlehačkou, který jak se dalo očekávat, neměl chylu.

Noc ve středověkém hotelu

Kolem 22 hodiny jsme se vrátili na pokoj, kde jsme se uložili k večernímu spánku, a těšíc se na další den jsme ulehli a usnuli. A zde přicházíme s jedinými dvěma drobnými výtkami, na které jsme při pobytu narazili, a to, že jsme s Jirminkou zvyklí spát při otevřeném okně a nebylo zde možné vypnout topení, které díky teplotnímu čidlu do rána bojovalo s otevřeným oknem a tím se zbytečně plýtvalo energií. Druhá výtka patří k nočnímu strašícímu programu, kde přesně ve 0:00 se z ukrytého reproduktoru, který byl v pokoji, začalo ozývat hlasité vytí, kroky, skřípaní dveří a řetězu, latinské mumlání atd. Celé to trvalo asi 5 minut a bylo to velice hlasité a protivné a především zbytečně dlouhé. Měl jsem z toho pocit jako by mě budil noční drnčící budík. K mé hrůze se to samé se stejným textem opakovalo ještě v jednu hodinu ráno s mým pocitem druhého ještě protivnějšího zvonícího budíku. Tyto jediné dvě věci bych určitě vyladil. Například bych zanechal pouze to občasné tiché zavití vlků, a nebo hlas kroků, které se v průběhu noci objevovaly zcela namátkově.

Snídaně

Ovšem vše zlé napravila snídaně při svíčkách, která neměla chybu. Na kamnech vařící se voda v hrnci na čaj či na kávu mě uzemnila, dokonce tam bublala i zelná “vyprošťovací“ polévka, kterou si člověk nabral do rendlíku s obrázky, nebo snad libo pecen chleba s kusem másla, který si člověk oddělil z veliké máslové hroudy, a k tomu marmeládu, sýr, šunku, klobásu nebo utopence. Vše bylo skvěle připraveno a doplňováno z pokoje čísla 13, který neslouží pro hosty, ale jako zásobárna všelijakých snídaňových dobrot. Já zkusil od všeho trošku a snídani jsem dovršil pořádným kusem lahodného medovníku. Nato mě Jirminka spokojená skvělou snídani pomohla do pokoje, kde jsem jí ještě dlouhou dobu trávil. Po tom všem jsme se pomalu vypravili domů se slibem, že se sem zase velice brzo a rádi vrátíme.

Závěr

Zde si na nic nehrají, prostě jste ve středověku se zachováním standardů 21. století. Za toto skloubení dob smekám a všem doporučuju to zažít na vlastní kůži. S Jirminkou jsme usoudili, že tato akce si bez problémů zaslouží i zaplatit plnou cenu a člověk rozhodně nebude zde zanechaných peněz litovat

Hodnocení pobytu: 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář